Wanneer?

01/06/2019 tot 30/09/2019

Contact

Onze-Lieve-Vrouwekerk
Nieuwpoort-Stad

Openingsuren

Tijdens de openingsuren van de kerk.

Beleef een Vlaamse Meester in Nieuwpoort

Vigor Boucquet

Vlaamse Meesters in Situ wijst je de weg naar unieke plekken, weg van de platgetreden drukke paden. Dat zijn verborgen parels in de kunststeden, maar vooral in kleinere stadjes en in weggestoken dorpjes overal in Vlaanderen. In Nieuwpoort (en Veurne) ontdek je binnen Vlaamse Meesters in Situ de kunstwerken van de vergeten Veurnse kunstenaar Vigor Boucquet, deze viert dit jaar precies zijn 400ste verjaardag.

Vigor Boucquet, geboren in 1619 te Veurne, leefde in een tijd waar Veurne de speelbal was tussen Spaanse en Franse overheersing. Nadat in 1566 de beeldenstorm in onze regio uitbrak en veel kunstwerken vernield werden in kerken en kloosters, worden deze in de 17de eeuw hersteld. Daardoor krijgt Vigor Boucquet heel wat opdrachten vanuit religieuze hoek. Zo vind je werken van Vigor Boucquet terug in Veurne en Nieuwpoort, maar ook in Alveringem, Lo-Reninge, Ieper, Oostende,... Maar het is vooral als portretschilder dat hij geroemd wordt. In tijden van Spaanse bezetting in Veurne heeft hij de kans enkele Spaanse soldaten te portretteren. Dit zorgt ervoor dat hij het werk 'De Vaandrig', of soms ook 'De Standaarddrager' genoemd, schildert. Dit werk is momenteel te bewonderen in het Parijse Louvre en hangt tussen Van Eyck, Rubens en Breughel, wat van hem een echte Vlaamse Meester maakt.

Het oordeel van Cambyses

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Nieuwpoort-Stad vind je Het oordeel van Cambyses terug. Vigor Boucquet maakte dit werk in 1671 voor het Nieuwpoortse stadhuis, waar toen nog door de schepenen recht werd gesproken. Het vertelt het verhaal van een corrupte rechter uit de oudheid die om zijn gedrag werd gestraft: hij werd levend gevild. Zo'n 'gerechtigheidstafereel' was een waarschuwing voor rechters om eerlijk en waardig te oordelen. Misschien werd dit werk bekostigd door een veroordeelde, als een vorm van geldboete.

Vigor Boucquet en (hedendaagse) kunst staan centraal tijdens fietsroutes 'Vlaamse Meesters in Situ'

Naar aanleiding van Vlaamse Meesters in Situ worden door Toerisme Nieuwpoort (en Toerisme Veurne) 2 fietsroutes aangeboden (44 km en 77 km). Tijdens het fietsen maak je kennis met diverse kunstwerken van Vigor Boucquet aan de Westkust en het Veurnse hinterland. Naast Boucquet brengt de fietstocht, doorheen pittoreske dorpjes met soms merkwaardige kerkjes en kappelletjes, je ook in contact met andere (hedendaagse) kunstenaars.

De fietstroutes zijn gratis te verkrijgen bij de toeristische diensten in Nieuwpoort (en Veurne).